Turen går til Sydøstasien

Vores rejseguide til Chiang Mai

Vi er stadig i fuld gang med at nyde vores rejse rundt i Asien. Lige nu befinder vi os på Bali, hvor vi er helt nede i gear og endelig har fået lidt pusterum til at skrive et indlæg om noget af det, vi allerede har oplevet, og hvad vi har af tanker i forhold til råd og anbefalinger.

Vores første destination var Chiang Mai i Thailand. Chiang Mai er Thailands næststørste by og ligger i den nordlige region af Thailand. Vi tilbragte 4 fulde dage og 2 halve dage her, og vi ville anbefale andre også at bruge 4-6 dage her, for der er masser at opleve og se 😀

Vi valgte at tage til Chiang Mai af to årsager. Den ene årsag var, at mange snakkede varmt om landskabet og naturen, og det blev særligt anbefalet at leje en scooter og bare køre rundt og nyde udsigten. Som vi vil komme mere ind på senere, fik vi dog desværre ikke lejet en scooter :/

Den anden årsag var, at det skulle være lidt køligere og langt mindre fugtigt end resten af Thailand – og det var det 100%! Vejret var rigtig godt og behageligt, selvom vi var der midt i monsunsæson. Det regnede ganske vist hver dag, men det var maks. 30 minutters lette regnskyl, som faktisk kun var rare, da de kølede det hele lidt ned. Vi fik ikke brugt vores regnjakker en eneste gang i Thailand.

AKTIVITETER

En babyelefant leger med Kathrine

Tilbringe tid med dyr
Thailand er meget kendt for deres dyreaktiviteter. Men hvis man skal lave noget med dyr, synes vi, det er vigtigt at undersøge, hvordan de behandler dyrene. Tiger Kingdom er fx meget populært, og hvis man bare hurtigt tjekker dem på TripAdvisor, har de en god rating, og man kan derfor fristes til at tro, de er helt legitime. Men desværre bedøver de tigerne, og vi opfordrer derfor folk til ikke at støtte dem. Ligeledes bør man holde sig fra krokodillefarmene. Sidst, men ikke mindst, er aktiviteter med elefanter meget populære i Thailand – og her er det største råd at holde sig fra steder, der tillader folk at ride på elefanterne. Det er simpelthen skadeligt for deres ryghvirvler, og passerne pisker dem også for at sikre, at de makker ret.

Vi fik selv anbefalet Elephant Jungle Sanctuary flere steder fra. Det er et reservat, hvor pengene bl.a. går til at redde flere elefanter fra riding camps, cirkusshows og skovdriftsindustrien, og man kan også melde sig som frivillig. Vi har dog efterfølgende fundet ud af, at det bedste sted at tage hen lader til at være Elephant Nature Park. De anbefales i hvert fald af Save Elephant Foundation. Den væsentlige forskel på de to er, at man ikke må bade med elefanterne det sidste sted – en ændring de lavede sidste år for, at de lever under så naturlige rammer som muligt.

Vi prøver en såkaldt “couple’s zipline”

Ziplining
Mega sjovt! Det var første gang, vi prøvede det, for os begge. Hvis I tager til Chiang Mai, vil vi varmt anbefale at booke jeres tur hos Flight of the Gibbon. Grunden til det navn er, at der faktisk er gibbonaber ude i junglen, hvor man zipliner, og vi kunne da også høre dem, men desværre så vi dem ikke lige på vores tur. Vi var ellers taget af sted på den tidlige morgentur, da der så skulle være større chance for at se dem. Forhåbentligt har I bedre held end os 😀

Turen består i alt af 14-15 ziplines, og selve zipline-delen varer 2-3 timer. Den længste zipline er på 800m. Og så er der et par “couple ziplines”, som I kan se på billedet ovenover. Plus et par hvor man bliver firet ned, hvilket næsten var mere nervepirrende end ziplining-delen, haha. Som en del af oplevelsen lærte vi desuden noget om de lokale dyr, flora og fauna. Og ikke mindst fik vi serveret lokalt thai mad bagefter.

Som prikken over i’et fik vi endda en gratis t-shirt med hjem 😀

Michael forsøger sig frem til madlavningskursus

Thai Cooking Class
Dette var ikke den sjoveste aktivitet, men vi er glade for at have prøvet det. Her får man noget, som man kan tage med hjem, og mange af vores venner har allerede inviteret dem selv på thaimad 😀

Det fedeste ved denne oplevelse er, at det sikrede os, at vi fik prøvet noget originalt thai mad. For når man bare lige går tilfældigt rundt i byen som vesterlænding, kan det godt være svært at finde rundt i, hvad der er helt originalt mad, og hvad der er farang style (lokalt mad lavet til sarte, vestlige smagsløg).

Vi startede dagen på et lokalt marked, hvilket egentlig var lidt kedeligt. Vi skulle ikke handle ind til vores retter, som vi troede. Vi stod bare og lærte noget om thailandske madlavningsprodukter, hvilket vi lige så godt kunne have gjort hjemme i køkkenet. Men to be fair er vi også påvirket af, at det var mega varmt den dag! 😛

Vi fik en menu med 15 mulige retter på, og så skulle vi vælge en ret fra hver af de fem kategorier. Michael valgte her det samme som Kathrine, så han kunne læne sig lidt op ad hende, når det blev for svært, da han ikke er så vant i et køkken ;). Vi valgte følgende retter: Stegte thai forårsruller, Pad Thai, Kyllingenudelsuppe, Gul karry kyllingeret og friturestegte bananer.

Da vi kom frem til madlavningslokationen skulle vi først plukke ting i haven med hatte på og en lille kurv. Det var lidt fedt at blive “klædt ud” på denne måde og selv være med til at finde ingredienserne. På et tidspunkt skulle vi også rive kokos af fra en kokosnød – endnu en ting, man ikke lige så ofte gør hjemme i Danmark.

På vores hold var vi kun 9 folk, men vi blev fortalt, at der oftest er omkring de 16, hvilket vi er lidt overraskede over, for selv med 9 folk, syntes vi, at det var lidt pres. Det er især svært for folk, som IKKE allerede er vante i et køkken. Så dette kursus er måske ikke for dem, der er svage i et køkken, medmindre I har en dejlig partner med, ligesom Michael her havde Kathrine at støtte sig op ad <3

Scootertur
Vi havde oprindeligt planlagt at køre på scooter og bare nyde landskabet, stoppe ved de forskellige vandfald og ting undervejs. Det var faktisk det, der gjorde, at vi valgte Chiang Mai. Det skulle være en ret speciel oplevelse. Dog valgte vi på dagen lige at undesøge det lidt nærmere, og det viste sig, at det er ulovligt at leje en scooter, medmindre du har et kørekort til det. Vi finder ydermere ud af, at man kan risikere at blive stoppet af politiet, som så vil bede om en bestikkelse, hvorefter de lader dig køre videre, så på den måde kan man jo godt gøre det, men vi havde det lidt ambivalent med det, så vi valgte ikke at gøre det.

Vi har det mega sjovt i Grand Canyon, et thailandsk badeland

Grand Canyon
Grand Canyon er et badeland, som ligger i et gammelt stenbrud, der er blevet overfyldt med vand. Badelandet har lidt en “Wipeout” feel over sig med en masse forhindrings “water floats” og badedyr på størrelse med varevogne. Det er en god aktivitet til vandhunde, der gerne vil have en hyggelig feriedag, men der er selvfølgelig ikke noget særligt “thailandsk” over aktiviteten. Faktisk var der udelukkende vestlige turister derude – det var ikke et sted, de lokale tog hen. Så hvis det er vigtigt for jer at få oplevet så meget af det autentiske Thailand som muligt på kort tid, så kan dette sted godt nedprioriteres. Men det positive er, at hvis I ankommer om sommeren ligesom os, så kommer I ikke til at vente i kø eller noget – der er ret få folk derude i julimåned. Og hvis I er glade for at zipline, så får man en gratis zipline-tur med i prisen for en indgangsbillet.

Som en sidste note skal det nævnes, at der er 25 meter ned til bunden, og at det er påkrævet, at alle har redningsvest på.

Det store søndagsmarked i Chiang Mai

Chiang Mai Sunday Night Market
Sørg for at tilbringe en søndag her, for om søndagen kører Chiang Mais store søndagsmarked, hvor det lader til, at hele byen samles i centrum. Hvis man kan lide markeder, og hvis man har lyst til thailandsk street food, kopivarer, souvenirs eller billig massage med udsigt til de forbigående folk, så er dette lige stedet for dig. Det var en meget bedre oplevelse end medinaen i Marrakech. De thailandske bodejere er meget venlige og hiver ikke i dig eller råber efter dig. På trods af de mange folk, foregår alt meget roligt og hyggeligt.

Doi Suthep
Doi Suthep er turistdestination #1 i Chiang Mai. Det er et buddhistisk guldbelagt tempel* på toppen af et bjerg med en fantastisk udsigt til Chiang Mai. Det er her, ALLE turisterne er. Husk at tage dine sko af, hvis du besøger midten af templet.

Det er et knapt så spændingsfyldt sted i forhold til de ovennævnte dagsaktiviteter, men hvis man er buddhist eller bare særligt interesseret i at lære mere om andre kulturer, så er det et meget essentielt sted at besøge i Chiang Mai. Og hvis man vil, kan man lave en dagstur ud af sit besøg til Doi Suthep-bjerget, da der på vej derop også er andre templer og diverse vandfald at se. Dette fravalgte vi grundet mangel på tid, men vi hørte fra andre, at de var meget glade for denne dagstur.

* Egentlig hedder templet Wat Phra That Doi Suthep, mens Doi Suthep er navnet på det bjerg, hvor templet ligger, men man refererer typisk bare til templet som Doi Suthep.

MAD OG DRIKKE

Street food er super populært i Thailand

Hvad angår mad, så er det bedste råd altid: Tag derhen, hvor der er fyldt med lokale folk. Det er altid et godt tegn. Medmindre jeres smagsløg ikke er så meget til thailandsk krydderi. Så bør I prøve at få jeres mad “farang” style – og der er det nok bedst at tage på restauranter, der tilbyder både vestlig og thailandsk mad.

Hvad angår drikke, så skal I bare købe alle de frugtdrikke og smoothies på de lokale markeder, som I kan. Det er helt frisk frugt, det smager pisse dejligt – og det er til billige penge.

Khao Soi – retten man bare skal prøve i Chiang Mai

Khao Soi
Chiang Mai er kendt for deres Khao Soi – en nudelsuppe med bl.a. friturestegte, crispy æggenudler og kogte æggenudler samt grøntsager og kød i karrysovs indeholdende kokosmælk. Det er en populær morgenmadsret, og faktisk serveres det flere steder udelukkende om morgenen. Ifølge Michael er det en super spicy ret, mens det ifølge Kathrine brænder en smule på tungen. Michael var ikke en fan. Men Kathrine kunne som udgangspunkt godt lide det, om end hun var mindre vild med, at thai’erne putter koriander i næsten alt deres mad, inklusiv Khao Soi.

Hvor bør I tage hen og spise det? Vi prøvede selv Khao Soi Samerjai Faham. Stedet havde en street food market vibe med mange køkkener og boder inde i den samme bygning. Og det var desuden tydeligt, at dette var et foretrukket spisested blandt de lokale, for der blev hurtigt fyldt op med mennesker, og vi var de eneste turister.

Egg Noodles med Pork Balls
Det var et helt tilfælde, at vi stødte på denne ret. Vi forsøgte faktisk at finde et sted, der serverede khao soi, men da det var aften, var dette ikke muligt, så vi bestilte i stedet dette – og det er nok den bedste nudelret, Kathrine nogensinde har fået!!! Michael giver den også en høj karakter.

Chiang Mai pølse
På søndagsmarkedet fik vi denne lokale pølse, som viste sig at være meget krydret. Kathrine kunne godt lide det, det smagte lidt som pølse med chili i. Michael var – som det næsten altid er tilfældet med krydret mad – ikke imponeret.

Pad Thai 
Pad thai er et must, når man er i Thailand. Kathrine prøvede det faktisk for første gang (say whaat?), og det er bare psyko lækkert. Selv Michael kan lide det – nok fordi det ikke er stærkt! 😀

Deep fried banana
Det er vanvittigt mums, altså! Mange anbefaler, at man prøver det med nutella eller vanilje, og det tror vi også, kunne gøre sig godt til det. Det må vi prøve, når vi kommer hjem.

Chicken cheese balls og/eller chicken skin som snack
Til street food snacks vil vi anbefale friturestegt kyllingeskind, hvilket var ret lækkert, eller måske chicken cheese balls, men de kræver noget dyppelse eller tilbehør for at kunne noget, synes vi.

Fried thai spring rolls (Po Pia Tod)
Kathrine var rigtig vild med det, forårsruller er altid godt!

TRANSPORT
I kommer højst sandsynligt til at skulle vælge mellem følgende fire transportmuligheder: Tuk-tuk, taxa, rød taxa og Grab.

Tuk-tuk
En tur med tuk-tuk er nærmest obligatorisk, når man er i Thailand, og vi fik det også prøvet et par gange, og hyggeligt er det da! Dog skal I være opmærksomme på, at tuk-tuk’erne er dem, som snyder allermest med pris, og de er meget dyrere end stort set alt andet transport. Hvis I tager med en tuk-tuk, skal det være fordi, I gerne vil have den oplevelse med, og I skal huske at aftale prisen meget tydeligt på forhånd.

Taxa
I kan også tage en almindelig taxa. Det er billigere end en tuk-tuk, men I skal sørge for, at de sætter deres taxameter til, for det er klart det billigste. De vil nogle gange påstå, at deres taxameter ikke virker, og det skal I ikke tro på! Hvis de insisterer på, at taxameteret ikke virker, så bare vent på den næste taxa.

Rød taxa
Vi vil klart anbefale de røde taxaer (songthaews), som ligner små pick-up busser, til transport. Alle ture rundt i byen koster som udgangspunkt 30 baht, hvilket svarer til cirka 6 kr. De røde taxaer holder altid ved alle de populære turiststeder, hvor de samler folk op og sætter dem af ved forskellige destinationer inde i byen (ligesom offentlig transport). Så vores råd er: Kig altid efter en rød taxa, før du overvejer en taxa eller tuk-tuk. Hvis du ikke er ved et populært turiststed, kan du stadig hale de her taxaer ind i bedste Sex and the City stil, fortælle dem hvor du skal hen, og så er de som regel klar på at køre dig derhen, om end de måske samler andre op på vejen og kører en lille omvej. Husk at standardprisen er 30 baht, så derfor anbefaler vi, at I ikke spørger om, hvor meget en tur vil koste, da det kan få chaufføren til at foreslå en højere pris. Hvis chaufføren ikke selv siger andet, efter I har aftalt destination, så er prisen 30 baht.

Grab
Grab er Thailands version af Uber. Du indtaster din destination, booker en privatbilist til en fastsat pris baseret på afstanden, og så bliver du ellers bare hentet. Du behøver ikke selv hente app’en, hvis du ikke har data i udlandet – du skulle gerne kunne få dit hotel til at arrangere en Grab-bil til dig.

OVERNATNING

Vi overnattede på et hotel med marokkansk tema

Overnat gerne et sted tæt på Tae Phae Gate, som er i centrum af byen, hvis I har intentioner om at udforske bymidten lidt. Særligt vil vi anbefale at tage nogle hyggelige aftenture. Men hvis I er som os og mange andre turister, er Chiang Mai i høj grad et sted, hvor I bare har brug for en base, hvorfra I kan komme ud på en masse dagsaktiviteter. Både ziplining, madlavningskurset og elefantreservatoplevelsen var dagsaktiviteter, hvor hotel pick-up er en del af pakken, så der betyder det ikke så meget, hvor I bor henne, så længe det er et sted inde i byen.

Vi boede selv på Casa Marocc – Hotel by Andacurra. Vi valgte det, fordi det havde en forbindelse til Marokko, vores sidste rejsedestination, men også fordi det så godt og nydeligt ud, og det var det bestemt også. Servicen og rummet var super godt. På værelset havde vi minibar og gratis flaskevand til hver af os – ud over de sædvanlige ting.

ANDET

Man kan få billige fodmassager

Massage
Få jer en massage eller to, eller tre ;). Det er billigt, det er dejligt, og du kan få en overalt! Vær dog forberedt på, at en thai massage er lidt hård – med hårde tryk i ryg, nakke og læn. Den er god til at løsne op, men behagelig er den ikke. I kan desuden selvfølgelig altid bestille en anden slags massage.

Monsunsæson eller ej?
Vi vil klart anbefale at tage afsted i monsunsæsonen. Vi var lidt skeptiske, for hvad nu, hvis hele vores tur blev ødelagt pga. regn? Det blev den slet ikke. I Chiang Mai regnede det ca. en halv time om dagen med støvregn, som ligesom friskede det hele op. Derudover er det “green season” – der er ikke mange turister – hvilket vil sige, at fx hoteller er billigere end normalt. Og det, at der er færre turister, gør det også mere behageligt at besøge de forskellige “turist hotspots”.

Cat cafés
Chiang Mai har flere caféer med katte, hvor du spiser din mad og drikker din kaffe, alt imens en sød lille kattebasse ligger i dit skød og spinder. Hvem vil ikke gerne opleve det? 😀 Men de lukker typisk omkring kl. 18, så vi nåede det faktisk aldrig med vores travle program. Der er Catmosphere og Cat Brothers, af hvad vi ved. De laver fx katte latte art, mad anrettet som katte, og så er cafeerne selvfølgelig fyldt med katte.

Tae Phae Gate
Det var cool nok, men så heller ikke mere “wow”. Det er reelt bare en port i centrum af byen, og så er det meningen, at der skal ske alt muligt ude foran med nogle gadesælgere og nogle aktiviteter (fx live-musik) engang imellem, men det var lidt tamt, da vi hoppede forbi. Det er et af de der såkaldte “must-see” turistområder, hvor folk tager hen og tager billeder af sig selv foran det, men mere spændende er det ikke.

Vi håber, at guiden kan bruges. Hvis I selv har været i Chiang Mai før, er vi meget nysgerrige på at høre, hvad I syntes om det 😀

4 kommentarer

 • Tina

  Jamen dog simpelthen så dejligt et indlæg 🙂
  Gode billeder, skønne oplevelser og masser af inspiration, hvis vi selv en dag skal prøve.
  Tak for kigget og en smuk resten juli 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Tina

   Mange tak, vi er glade for, du kan lide indlægget – og fedt, hvis det en dag kan tjene som inspiration. Vi anbefaler i hvert fald meget stærkt at tage til Chiang Mai, hvis det en dag kan passe ind i ens rejseplaner 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sikke nogle gode tips – elsker, at læse om andres rejser, så er anmeldelserne så ‘friske’ og personlige, fremfor dem man kan finde på ferieguide-hjemmesider. Søger selv ideer til min forestående Pragferie i disse dage, inde på bloggen, netop fordi, andres erfaringer og ideer, altid inspirerer 😀

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej A

   Jeg er 100% enig! Jeg sørgede også for at læse blog-guides frem for rejsebureau-guides og lignende. Det fik jeg meget mere ud af 😛

   Held og lykke med den forestående Pragferie. Der har jeg faktisk aldrig været før, så jeg kunne også godt tænke mig at besøge byen engang.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Turen går til Sydøstasien