Siden sidst #8

Jeg har en tilståelse…

Jeg er kæmpe Eurovision-fan. Og jeg er stolt af det.

Da jeg fortalte det til Kathrine, var hun faktisk mere chokeret, end da jeg fortalte hende, jeg var jomfru. Det var helt cool, at jeg var jomfru. Det kunne man jo ligesom gøre noget ved, men… Eurovision!?! Det, mente hun, var en atypisk ting for en voksen singlemand at gå op i. “Hvorfor kan du lide det?” og “Skal jeg nu til at se Eurovision?” var hendes første spørgsmål, efterfulgt af dybe suk 😀

Kathrine har åbenbart kun set det en smule ved siden af sine forældre i sofaen som barn, mens hun har tænkt, at hun meget hellere ville se børnenes. Jeg har derimod fulgt med lige siden 2000 – og som en ægte dansk Eurovision-fan ved, var dette det helt perfekte år at starte, da det jo var året, hvor Brødrene Olsen vandt med ‘Smukt som et stjerneskud’! 😀

Jeg elsker musik – og jeg elsker at lære mere om forskellige kulturer. Og der er Eurovision bare en perfekt blanding af de to. Men det er også nærmest sin egen “genre”, som man helt klart skal vænne sig til. Til de nysgerrige er min yndlingssang of all-time Fabrizio Faniello’s ‘Another Summer Night’ fra 2001, mens jeg synes, at den bedste danske sang nogensinde er ‘Dansevise’ 😀

Anyway… Som nogle af jer måske ved, står denne uge i Eurovisions tegn. Der er første semifinale i aften, 2. semifinale på torsdag, og så er der finale på lørdag. Så nu er det endelig tid til, at Kathrine og jeg skal se Eurovision sammen. For hun er, sandt nok, tvangsindlagt til at se det sammen med mig, selvom hun stadig forsøger at snyde sig ud af det :D. “Desværre” bliver det dog kun semifinalerne, vi ser sammen i år, da jeg skal til Irland henover Store Bededag-weekenden, hvilket er lidt en skam. Heldigvis skal jeg af sted med en anden kæmpe Eurovision-fan, så det skal vi nok hygge os med derovre!

Som den Eurovision-nørd, jeg er, fik jeg lyst til at lege ekspert, så nedenfor har jeg givet mine bud på en top 5 – samt hvem der avancerer fra de to semifinaler. Spoiler alert: Danmark kan meget nemt risikere ikke at gå videre til finalen!

Hør i øvrigt alle sangene på Spotify her.

1. Duncan Laurence – Arcade (Holland)
Dette er bookmakernes favorit, og jeg tror også på den. Godt nok har to ret usædvanlige, ikke-mainstream sange vundet 2 ud af de sidste 3 år – Ukraine og Portugal – men det sker næppe igen i år. Jeg sætter mine penge på, at Holland vinder Eurovision for første gang siden 1975.

Duncans klaverspilleri og ømme stemme kommer til at imponere både seerne og juryerne. Den er meget moderne uden at virke som en “pop-kopi”.

2. Bilal Hassani – Roi (Frankrig)
Bilal har mange ting i hans favør. En god stemme, en stærk melodi, og så er han en stærk rollemodel for LGBT’ere – med en sang, der handler om at acceptere sig selv. Mange folk har Sverige og Rusland som favoritter foran Frankrig, men jeg tror, at budskabet og den mere bombastiske melodi/sangstemme her kommer til at sejre over de to andre lande.

3. Mahmood – Soldi (Italien)
Dette er et meget kontroversielt bud, og jeg er måske farvet af, at jeg bare selv rigtig, rigtig godt kan lide den her sang, selvom den er meget alternativ i forhold til de fleste Eurovision-sange. Jeg er dog ikke den eneste, der kan det – den har også scoret højest ved OGAE’s årlige afstemmning (en organisation bestående af over 40 forskellige Eurovision fanklubber).

Jeg regner med, at den henter en god mængde 12-taller hjem fra juryerne, men spørgsmålet er, om seerne derhjemme i stuerne også kan lide den? Det kunne de i hvert fald ikke i Italien, hvor der var stor kontrovers om, at sangen vandt på trods af, at kun 14,1% af de italienske seere stemte på den.

4. John Lundvik – Too Late for Love (Sverige)
Da jeg spurgte Kathrine om hendes holdning til denne sang, så var hendes svar: “Den er meget… Eurovision-agtig”. Hvilket ikke er overraskende, da den kommer fra Sverige, som i den grad må betegnes som en Eurovision-glad nation.

Men netop Kathrines svar og min egen følelse omkring, at sangen er lidt “standard Eurovision pop-agtig” – dog med et gospel-twist – gør, at jeg ikke helt tror på, at den kan skille sig nok ud og vinde over de andre gode bud i år. Er det i øvrigt bare mig, eller minder den lidt om nogle af sangene fra soundtracket til ‘The Greatest Showman’?

5. Sergey Lazarev – SCREAM (Rusland)
Sergey er tilbage. Han var sidst med i 2016, hvor han fik en 3. plads og tabte til Ukraine. Mange mente, at resultatet dengang skyldtes, at folk havde set sig sure på Rusland. Så nu får Sergey en mulighed for at tage revanche 😉

Jeg har kigget på “rehearsal videos” og kan se, at Sergey igen har et solidt, men samtidigt simpelt, sceneshow. Dét kombineret med den meget atmosfæriske popmelodi gør, at jeg ikke ville blive mega overrasket, hvis Rusland endte med sejren i år… Men jeg tror simpelthen ikke, at sangen i sidste ende er “catchy” eller “interessant” nok til, at seerne eller juryerne vil føle, den er bedre end de andre i min top 5.

Jeg har desuden meget tiltro til Schweiz, Island og Norge og håber meget på at se dem slutte i top 10.

Semifinale 1
Semifinale 1 er klart den svageste af de to semifinaler, hvilket er en skam, da det betyder, at nogle gode sange fra den anden semifinale ikke går videre.

Men jeg spår, at vi ser disse 10 lande gå videre fra den første semifinale i aften:

Australien
Grækenland
Cypern
Island
Estland
Ungarn
Belgien
Serbien
Tjekkiet
Portugal

Den klart mest usikre her er Portugal, som har en meget alternativ sang i år, der nok fremmedgør mange af tv-seerne hjemme i stuerne – men jeg satser på, den scorer højt hos juryerne 😀

Semifinale 2
Semifinale 2 har et helt utroligt stærkt felt af sange med gode vinderchancer. Hvis vinderen ikke kommer herfra, så giver jeg Kathrine lov til at kilde mig uafbrudt i en hel time.

Jeg tror desværre også, der er en væsentlig risiko for, at Danmark ikke kommer videre fra denne semifinale (og at Nordmakedonien fx i stedet tager den sidste plads), men nu tænker jeg positive tanker og krydser mine fingre 😀

Mine bud på de 10 lande, der går videre:

Rusland
Holland
Sverige
Schweiz
Aserbajdsjan
Norge
Malta
Armenien
Rumænien
Danmark

Er jeg den eneste?
Jeg håber vitterligt, jeg ikke er den eneste Eurovision-fan. Er der også nogle af jer, der fast følger med i det? Og har I nogle favoritter i år? 😀

8 kommentarer

 • Maiken

  Jeg har set det siden jeg var lille med min familie. I år er første år jeg ser det alene men det ændre ikke noget. Jeg så semifinale 1 og skal selvfølgelig også se semifinale 2 og finalen. Jeg havde gættet 9 ud af 10 der gik videre. Den 10 vidste jeg godt ville gå videre men var en jeg håbede ikke gik videre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hold da op, så er du en meget bedre Eurovision-ekspert end mig 😀

   Mine forudsigelser var ikke heeelt op i top i år, men jeg må jo bare tage revanche næste år 😉

   Håber du havde nogle gode Eurovision-aftener!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Min (mandlige) kæreste på snart 31 år er også stor Eurovision-fan, og i år skal vi se finalen sammen med nogle af hans venner og veninder, der er kæmpe fans og ser det sammen hvert år. Jeg glæder mig! Efter i aften hepper jeg på Estland, også selvom den nok ikke i længden skiller sig nok ud. Sverige tror jeg også på – og jo, den lyder faktisk som noget fra The Greatest Showman 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Haha, jeg er glad for, jeg ikke er den eneste, der syntes, det mindede om musikken derfra 😀

   Og fedt! Håber at I havde en fest. Mig og mine venner havde i hvert fald en rigtig god aften i Irland med at se det – og et meget passende sted at se det, siden Irland jo har rekorden for flest sejre 😉

   Lidt ærgerligt med Estlands placering i finalen. Jeg havde faktisk bettet på, at den skulle gå videre fra første semifinale, så jeg heppede også lidt på, at den også skulle klare sig lidt bedre i finalen 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  God aften godtfolk 🙂
  Vi ser det også altid og hygger os med.
  Jeg har ikke fulgt med i de andre landes valg, men synes den danske sang er rigtig go 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Den er rigtig god, ja! Og den endte med en hæderlig placering, synes jeg, med det utroligt høje niveau i år taget i betragtning 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har ikke set det, udover dengang Bdr. Olsen vandt – og jeg er 28 :p
  Men god fornøjelse – håber det bliver en fest 😀

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Så er vi lige gamle, og vi så Eurovision for første gang det samme år 😀

   Jo tak! Det VAR en fest 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Siden sidst #8