Til åbent hus i Silkeborg

“Er du gravid, Kathrine?”

Nej, det er jeg ikke. Men sjovt, at du spørger 😉

Siden Michael og jeg blev gift, og især siden jul, er jeg blevet stillet dette spørgsmål rigtig mange gange, faktisk flere gange end jeg kan holde styr på, og det sker også på ugentlig basis. Jeg tager det ikke tungt overhovedet, men det har fået mig til at reflektere over, hvordan det kan være, at det pludseligt er blevet i orden at spørge om – så ofte!

Nej, jeg er bare lidt tyk
Når jeg bliver spurgt, om jeg er gravid, plejer jeg lidt friskt at svare, at jeg bare er lidt tyk.

Jeg har et godt forhold til min krop, men ved godt, at det nok ville klæde mig at tabe 10 kg. Jeg tager hverken spørgsmålet personligt, nært eller som en fornærmelse. Men selvom jeg er lidt tyk, så tror jeg ikke på, at det er grunden til, at folk spørger.

Med ægteskab kommer børn
Jeg tror i højere grad, at dette spørgsmål bliver affødt af to ting:

 1. Jeg er gift
 2. Folk ønsker for os, at vi skal blive forældre

Disse grunde, synes jeg, er søde og gode. For på en eller anden måde er det jo fedt, at folk synes, vi er så dejlige, at vi bare skal formere os med det samme. Og vi er jo gift og det hele, så vi er også sikrede. Vi har jo også småhintet, at det er noget, vi tænker på og drømmer om, så på den måde er det ikke så mærkeligt eller upassende et spørgsmål.

Men det interessante er, at vores andre venner, som er gifte, også får dette spørgsmål ret ofte. Så det er nok helt klart i høj grad, fordi at der er kommet ring på. Men jeg er blevet opdraget til, at man aldrig spørger til, om en kvinde er gravid, selv når det er fuldstændigt tydeligt. Det skal de nok selv fortælle. Så hvad mon der gør, at det pludselig er okay at spørge om?

Selv ved frisøren
I får lige en sjov anekdote med på vejen. Forleden var jeg ved frisør for at få farvet mine øjenbryn, mens Michael blev klippet. Frisøren spørger, om jeg har fået farvet mit hår. Jeg tænker, at det nok er fordi, jeg har balayage farvning, og han måske tror, at det er udgroninger, så jeg svarer, “Ja, men det er længe siden!”. Han konverserer roligt videre, og spørger, “Nårh, er det fordi, du venter dig?”. Hvortil jeg svarer, at “nej, det gør jeg ikke.” Denne stakkels mand bliver helt befippet, vender sig lidt rundt på stedet og siger lidt tøvende og famlende, “Nårh nej, det var en anden, hvis mand også havde skæg.”

Jeg havde ærlig talt lidt ondt af ham, for det er simpelthen ikke en rar en at blive fanget i, især overfor en fremmed.

Personligt kan jeg ikke tage det mere roligt, når jeg får dette spørgsmål. Jeg har det godt med min krop, og jeg har det godt med de planer, Michael og jeg har ift. børn og deres ankomst. Men det er ærligt talt interessant, at det er så hyppigt, at jeg får det spørgsmål. Desuden kan jeg nok også tage det så roligt, fordi vi ikke har det i planerne for den allernærmeste fremtid.

Apropos frisøren, kan I her se et “før og efter”-billede 😀

Må vi fortsat spørge?
Som udgangspunkt har jeg ikke tænkt det som et problem at blive spurgt, om jeg er gravid. Men det er nok netop fordi, vi ikke prøver. For altså… Tænk nu, hvis vi prøvede, men det ikke rigtig lykkes for os? Tænk nu, hvis vi var gravide, men ikke var klar til at fortælle det til omverdenen endnu? Endnu værre, hvad nu hvis vi lige havde mistet et barn i 12. uge og var ved at bearbejde den sorg?

Vi ved aldrig rigtig, hvad der sker i andres så private liv, og der kunne være en masse ting, som gør, at det spørgsmål bare er det værste at få! Alle kan gå rundt med en historie, som gør, at det nok er bedst ikke at stille det spørgsmål. Desuden tror jeg på, at hvis I er tætte nok på en person, så skal de nok lade jer vide, så snart de er parate til at dele de glædelige nyheder. Og vi vil også gerne love at dele det med jer, når vi engang når dertil <3

Har I selv oplevet det at blive spurgt, og hvordan havde I med det?

14 kommentarer

 • Jeg er helt enig med dig, Kathrine – det er aldrig okay at spørge. Netop pga. alle de grunde, du lister op – man kan aldrig vide, hvad folk bærer rundt på af historier.

  Jeg bliver træt af spørgsmålet af andre årsager. Jeg har altid vidst, at jeg ikke skulle have børn. Altid. Og der kan det også godt være ret grænseoverskridende at folk mener, at de kender mig bedre, end jeg kender mig selv, og at jeg bare burde få et barn alligevel. Mine nærmeste respekterer selvfølgelig min beslutning, men det er svært med bekendtskaber og fremmede.

  Jeg har været sammen med min kæreste i tolv år (jeg er 34), og det var egentlig stilnet lidt af, indtil sidste år, hvor vi blev gift. Man må åbenbart ikke blive gift uden at have planer om børn, SUK! Så nu spørger folk igen. Jeg siger også bare, at jeg er tyk. 🙂

  Jeg håber, at folk holder op med at spørge jer, og jeg håber, at det kommer til at gå nemt for jer, når I engang når dertil, hvor I gerne vil have børn (for det kan jeg jo læse, at I gerne vil på et tidspunkt) 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Vi er igennem nøjagtigt det samme. Min mand fik spørgsmålet, sådan lidt i sjov, en uge efter vi fik foretaget kirurgisk abort grundet manglende liv til nakkefoldskanningen. Han var iskold og svarede ‘jo, det har hun lige været men det blev fjernet kirurgisk for en uge siden’. Der var pinligt tavshed til at starte med, men så spurgte folk lidt ind, og så blev det ligesom lidt okay at snakke om. Men vi er af den holdning at vi snakker åbent om det, så langt de fleste af vores venner, familie og kollegaer ved det. Vi får sjovt nok ingen spørgsmål mere angående hvornår vi skal have børn 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sara

   Wow! Sikke en at få. Det er jo lige præcis det, man kan komme ud for, når man spørger. Jeg synes, det er sejt og køligt af din mand at svare så direkte! Men det lyder jo til, at det var godt, at I fik snakket med dem om det. Jeg synes også, at det er en god beslutning at snakke åbent og ærligt om det, men det er nu dejligst, hvis man selv bestemmer hvornår 🙂
   For os handler det dog også om (for os) fremmede, som spørger. Og hvis situationen en dag skulle være som jeres, har vi nok ikke så meget lyst til at åbne op :/

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara

   Det kan jeg godt forstå I ikke har lyst til, da det jo er en ekstrem privat ting. Jeg er så glad for jeg ikke er en offentlig person, så folk ikke mener at de som fremmede selvfølgelig har ret til private detaljer om jeres liv. Og ja det var mega sejt sagt af ham, jeg blev faktisk lidt stolt, og jeg håber da at folk på den måde lærer IKKE at spørge andre en anden gang 😉.
   Vi havde snakket om at være åbne omkring det af flere årsager, men en af dem var at det blev lidt nemmere at trække sig tilbage i tosomheden i en længere periode uden at folk stiller spørgsmål, da de jo så allerede ved hvorfor. Måden vi valgte at gøre det var at informere de tætteste venner og familie og sige, hey lad det lige sive ud stille og roligt til de andre, så vidste vi at folk vidste det uden at vi selv skulle forholde os til at sige det til alle😄

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Man må IKKE spørge! Efter min allerbedste overbevisning…
  Jeg kender flere, der har fået det spørgsmål et meget upassende antal gange, mens de var i drænende, opslidende fertilitetsbehandlinger, jeg har selv fået det relativt kort tid efter en spontan abort i 10.-11.uge og det er SÅ ubehageligt! Derudover er det jo altså ikkenoget, folk har krav om at blive informeret om på noget som helst før, man selv er klar til at dele nyheden.
  Held g lykke – og god fornøjelse – med projektet, når I kommer dertil😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Marie

   Præcis! Jeg er så enig! Så længe det går, som det skal, er der ingen ko på isen, men den dag, det så ikke gør.. :/
   Jeg kan godt forså, at det var en ubehagelig situation for dig! Det er ikke lige sikkert, at overskuddet er der, til at tale om det…

   Tusind tak!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina Kastbjerg

  Hej Katrine
  Da vi blev gift i 1991 blev jeg også tit spurgt om vi ikke snart skulle have børn, der have vi prøve i 2 år så det gjorde rigtig ondt at folk blev ved med at spørge ( nogen som vi ikke kendt så godt, ( det halv af Den by vi bo i ved hvem min mand er da hans forældre har haft et værtshus i byen ) ja så mente folk åbenbart at de kunne tillade sig at spørge, det stoppe først når jeg begyndt at sige at vi ikke kunne få noget. Det tog også 10 år inden det lykkes os med noget hjælp. Vores tvillinger er i dag 21 år 😊 ønsker jer alt det bedste ❤️ Tak for at jeg må følge med I her nogen herlig mennesker i passer så godt sammen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Tina

   Hold da op! Det er godt nok barskt! Ikke nok med, at I selv skulle bearbejde det, så skulle i også forholde jer til, hvordan i delte det med alle. Især når det blive fremmede, kan det godt være ret grænseoverskridende.

   Tillykke til jer med jeres tvillinger, jeg er så glad for, at det lykkedes jer 🙂

   Mvh Kathrine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vibeke

  Har været sammen med min kæreste i 8 år og vi bliver også tur spurgt. Skal I ikke snart have børn. ?
  Jo det ville vi rigtig gerne, men det vil bare ikke lykkes for os. Vi skal have hjælp og for nogle par er det bare ikke lige at kigge på hinanden også var den der.
  Men jeg er enig. Man spørger ikke om man er gravid, sådan er jeg også opdraget. Og nej man spørger heller ikke til hvornår man starter fertilitetsbehandling, for man spørger jo heller ikke dem der kan blive naturligt gravide hvornår de skal have sex!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Vibeke

   Årh ha, det er godt nok hårdt! Jeg håber, at jeres drøm om børn lykkes for jer <3
   Kan så godt forstå, at det er hårdt at være i. Det er noget mellem dig og din kæreste, og meget privat og følsomt. I skal nok dele, hvis I har brug for det. Og hvis I ikke har lyst til det, så håber jeg, at dem omkring jer acceptere det fremadrettet.

   Mvh Kathrine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Haha, jeg bliver også ofte spurgt om “aldrig skal til at igang” fordi jeg er 28 – må altid lige ridse op at gennemsnitsfødealderen lægger nærmere de 30 😛

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej A

   Det skal man jo fuldstændig selv styre! Det er besynderligt, at det er blevet så okay et sprøgsmål at stille.. 🙂

   Mvh Kathrine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Ja jeg er blevet spurgt, og det var egentlig lidt smigrende, for jeg var et pænt stykke over den fødedygtige alder.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carina

  Bare vent, når man så rent faktisk har fået det barn alle spørger efter, så går der to minutter og så bliver spørgsmålet til; hvornår skal I så have nr 2 🤦🏼‍♀️🤷🏼‍♀️

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Til åbent hus i Silkeborg