Vores ægteskab er ikke mindre værd, fordi det begyndte på tv

Er du stand-up komiker?

Mig til indledende runde ved DM i Stand-Up 2017.

“Jeg var engang til gallamiddag hos Dronningen. Hun var rigtig flink og fortalte mig, jeg lignede en million. Jeg sagde så til hende, at hun lignede en tyver.”

Dette er den første joke, jeg nogensinde fortalte på en scene. Det var helt tilbage i efteråret 2014 på det, der dengang hed Thorups Kælder i Aarhus. Eller det var i hvert fald min første joke på dansk – for faktisk havde jeg min debut på engelsk i USA, men mere om det senere.

In any case fik joken heldigvis en klapsalve, og dermed tændtes en gnist i mig. Stand-up komik blev en af mine helt store interesser og hobbyer. En hobby, jeg er meget glad for, men som jeg har dyrket meget uregelmæssigt. Jeg har faktisk ikke været på en scene, siden jeg blev gift… Dette har jeg dog planer om at ændre.

Hvordan startede det?
I 2013 tog jeg til USA sammen med mine venner. Her begyndte jeg af en eller anden grund at gøre det til en vane at sige: “Det sagde hun også i går”. Ofte på meget mærkelige tidspunkter, hvor det ikke helt gav 100% mening. Det tog så meget overhånd, at mine venner endte med at insistere på, at hvis jeg fortalte sådan en dårlig joke igen, så skulle jeg tage på en stand-up klub og have min debut. Av, den var jeg alligevel ikke helt klar på. Selvom jeg altid havde været meget glad for stand-up, var det ikke lige en drøm, jeg selv havde – at skulle stå på en scene og fortælle jokes.

Der gik 2 måneder. Jeg havde ikke sagt “det sagde hun også i går” én eneste gang i den periode. Men så sad vi midt i en lektion på universitet, hvor underviseren sagde, “And then when it’s all juiced up, you just plug it in”. Og så faldt jeg i fælden. Der gik 5 sekunder, før nogen – inklusiv mig selv – indså, hvad der lige var sket, men den var god nok… Jeg var nu tvunget til at skulle optræde med stand-up for første gang i mit liv!

Long story short, så endte jeg med at få lov til at optræde ved en såkaldt “open mic” (hvor amatører får lov at optræde) på The Comedy Store. En meget, meget kendt stand-up klub i USA, hvor David Letterman, Jim Carrey og Richard Pryor startede deres karrierer. Det var og er jeg stadig enormt beæret over i dag.

Hvordan gik det? Tjoh, jeg fik 3 minutter på scenen, og mine venner og jeg var enige om, at det gik ret hæderligt. Jeg fik nogle grin – men nogle af mine jokes fejlede også fuldstændigt. Jeg havde bl.a. en joke om bogstavsmuseer, men det var kun mig, der kunne se det morsomme i, at de faktisk findes.

En ung Michael før sin faktiske debut på The Comedy Store.

Til DM i Stand-Up
Jeg vender hjem til Danmark og tænker så ikke mere på stand-up det næste års tid. Udfordringen blev klaret, og det var det.

… Indtil jeg så lige pludselig fik lyst til også at give det et forsøg på dansk. Min debut var d. 28. august 2014, og henover det næste halve år endte jeg med at optræde ca. et dusin gange, før jeg så opslaget: Der er åbent for tilmeldinger til DM i Stand-Up 2015. Jeg var på ingen måde erfaren nok, men jeg skulle da give det et skud.

Jeg endte ikke med at gå videre fra min indledende runde. Men jeg var tilfreds. Jeg fik op til flere klapsalver, og jeg havde gået ind til det med meget lave forventninger. Især fordi jeg meget fortalte grove one-liners, der nok ikke i så høj grad egner sig til et “bredt publikum”, som måske foretrækker relaterbare historier fra ens liv.

I 2017 så jeg så endnu engang opslaget om, at der var tilmeldinger til DM. Jeg havde på det tidspunkt ikke optrådt i næsten et år, men jeg er bare meget konkurrenceglad, så jeg tog igen imod udfordringen og meldte mig til. Jeg nåede kun at øve en enkelt gang på en open mic før min indledende runde. Igen gik det godt, følte jeg – men igen gik jeg ikke videre.

Oh well. I det mindste tog de to fellow Aarhus boys Melvin Kakooza og Jacob Taarnhøj henholdsvis 1. og 2. pladsen det år. Jacob Taarnhøj – der faktisk var vært på min danske debut – havde bl.a. et super sjovt set om det danske sprog, som I kan se her 😀

En næsten uigenkendelig Michael sammen med stand-up komikerne Gilbert Gottfried (har lagt stemme til papegøjen i Aladdin) og Jeff Ross (kendt for sine “roasts” af kendisser).

Nye jokes på vej!
Der har netop været DM i Stand-Up – hvorfor var jeg ikke med? Det var også planen, og faktisk ville jeg for første gang prøve at fortælle jokes, der handlede om mit liv, og som ikke var bare var grove jokes, der skulle provokere. Så derfor havde jeg naturligvis også lyst til at fortælle om mit forhold til Kathrine, men det viste sig at være en umulig opgave at skrive jokes om os, når jeg ikke måtte afsløre, at vi stadig var sammen.

Derudover har jeg også bare altid haft det meget svært med den mere historiefortællende disciplin, fordi det tager udgangspunkt i en del af dit rigtige liv, og jeg har ærligt talt ikke før følt, at der var noget spændende at berette om der, så jeg er særdeles uøvet i denne variant.

Men nu er der jo sket en hel masse forandringer i mit liv, og hvis man ikke kan lave materiale på at være blevet gift ved første blik, så bør man vist heller ikke være stand-up komiker! Så det er nu et lille projekt, jeg vil køre henover det næste stykke tid – at få skrevet helt nye jokes om mit liv som en gift mand. Heldigvis har jeg en meget sjov kone, jeg kan sparre med!

… Så når tilmeldingerne åbner til næste omgang DM i Stand Up, kan det være, at tredje gang er lykkens gang? 😉


Du kan også følge os på Facebook eller på Instagram (@kathrine_gvfb og @michaelharders)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Men vi elsker at høre fra jer, så hvis du synes, indlægget er interessant, eller hvis du har et spørgsmål til os, så bare fyr løs! ;)

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vores ægteskab er ikke mindre værd, fordi det begyndte på tv