Siden sidst

Vi har haft vores første skænderi

Reklame for Center for Familieudvikling.

Vi laver en sjov par-øvelse, hvor man skal vikle sig ud af nogle snore.

Her i weekenden deltog Michael og jeg i et PREP parkursus ved Center for Familieudvikling i Aarhus. PREP står for Prevention and Relationship Enhancement Program, og grundlæggende handler det om at styrke kommunikationen i et parforhold og forebygge konflikter.

Vi gik ind til det med en idé om, at vi nok ikke kunne lære meget mere om god kommunikation, for vi følte os ærligt talt allerede rimelig boss til det. Men vi støtter 100% op om vigtigheden af god, konstruktiv og empatisk kommunikation, og måske kunne vi alligevel blive mindet om nogle ting, vi havde glemt.

Derudover ville vi også gerne være med til at sprede budskabet om vigtigheden af kommunikation og samtidigt være med til at nedbryde tabuet om par, der modtager hjælp til deres parforhold i den ene eller anden form, for det er der absolut intet i vejen med.

So it begins
Lørdag formiddag møder vi ind. Vi er godt trætte, men klar til at lære lidt nyt.

Steen og Christina, som holder kurset, starter ud med at fortælle lidt om sig selv og kurset generelt. Derefter snakker de om vigtigheden af kærlighed. Det viser sig, at mennesker i høj grad er enige om, at kærlighed og et velfungerende parforhold er den største indflydelse på livskvaliteten. Ikke overraskende, og så alligevel. Michael og jeg bliver i hvert fald hurtigt enige om, at vi har løftet hinandens livskvalitet.

Vi snakker herefter om tryghed, kommunikation og kommunikations-udfordringer. Jeg græder en masse, selvfølgelig. Jeg hedder ikke Tude-Kathrine for ingenting. Jeg bliver bare altid så rørt, når Michael forstår mig og lytter til mig, og når jeg føler, han arbejder på os. Jeg forstår slet ikke, hvordan alle andre kan lade være med at græde! Men det fede er, at stemningen skifter flere gange undervejs. Der er en lethed over den måde, der bliver gået til emnerne, og der er en følelse af fortrolighed i rummet. Så kort efter jeg har grædt, griner jeg.

Steen og Christina laver løbende en masse små rollespil, som viser, hvor nemt at kommunikationen kan gå skævt. Åbenbart bliver 50% af alt kommunikation misforstået!!! De bruger et eksempel med en skraldepose, og Michael og jeg griner og griner, og tænker, “det er godt, vi ikke har det sådan!”. Søndag aften snakker vi så om vores huslige pligter, og vi finder ud af, at vi havde det præcist sådan! Jeg havde troet, at Michael lod opvasken stå til tørre, og at han så bare “glemte” at flytte det på plads, så jeg skulle gøre det. Michael troede, at det hørte under mine pligter at stille det på plads, og de gange han gjorde det, havde han tænkt, “nu hjælper jeg lige Kathrine.” Haha, kommunikation er altså svært!

Steen og Christina faker et skænderi.

At gå over broen
Det bedste værktøj, vi har fået med derfra, er nok at “gå over broen”. Virkeligt at lytte til hinanden og forsøge at forstå hinanden. Princippet er, at man skal spejle den andens følelser og oplevelse af en situation. F.eks. kan det udspille sig således:

Kathrine: Jeg føler, jeg tager mig af hoveddelen af pligterne herhjemme.

(Michael skal så fortælle tilbage til mig, hvad jeg lige har sagt. Han må ikke fortolke, kommentere på det eller forsvare sig.)

Michael: Du føler, at du er den, der tager det største læs ift. de huslige pligter.

Jeg svarer så og uddyber, hvorfor det er et problem for mig, Michael spejler osv. Når jeg har fået fortalt om det, jeg har på hjerte, kan det så være Michaels tur til at få sine følelser spejlet. Dette er faktisk en viderebygning på noget, som en af psykologerne i ‘Gift ved første blik’, Mette Smidt, lærte os.

Der er selvfølgelig meget mere til dette princip, end hvad der kan forklares på få linjer, men det essentielle er med.

Det er en virkelig dejlig måde at kommunikere på, for det sikrer forståelsen, og det sikrer, at vi føler os hørt. Herudover lærer vi også hinanden bedre at kende og får nemmere ved at forstå hinanden.

Vores første skænderi
Som vi tidligere har nævnt, har vi indtil i søndags ikke skændtes før. Vi har ikke hævet stemmerne, været nedvurderende eller forsøgt at optrappe konflikterne. Men det har vi nu. Det hele var dog heldigvis iscenesat i form af en øvelse om søndagen. Vi skulle prøve at tage en tilbagevendende konflikt op og starte et skænderi over det. Nu havde vi jo ikke skændtes før, men vi vidste alligevel, hvordan det skulle gøres.

Vi sidder i et rum med 20 andre mennesker, så da jeg starter ud med hævet stemme, bliver Michael selvfølgelig forlegen. Jeg dæmper mig lidt, og skænderiet fortsætter. Det omhandler selvfølgelig den nådesløse dræber – opvasken. Efter skænderiet har varet lidt, forsøger Michael så at bruge de lærte teknikker til at nedtrappe konflikten, mens jeg fortsat skændes på en uhensigtsmæssig måde. Jeg kan godt love jer for, at det er svært at skændes med en, som nedtrapper!

Efter lidt tid med nedtrapning fra Michaels side, skal jeg også nedtrappe og ,*trylle trylle*, så er der ikke en ubehagelig stemning mere.

Alle har konflikter
Det vigtigste, jeg personligt har fået med derfra, er, at alle har konflikter. Der er ikke nogen, som lever helt uden at misforstå, at såre, eller at gøre noget “forkert”. Det er helt normalt. Selvom Michael og jeg er fuldstændigt enige om, at vi har minimalt med konflikter, så har vi ting, vi er uenige om, ting vi misforstår og dage med mindre overskud – og det er okay og helt normalt!

Så thumbs up herfra til kurset. Et godt og sundt parforhold kræver hårdt arbejde – også mere end Michael og jeg havde troet i første omgang – men nu er vi klogere, og vi er forberedte! Det har bragt os tættere på hinanden – som et lille pust på vores flamme, så den er blevet større. Vi er forsikrede om, at vi nok skal klare fremtidige konflikter <3

2 kommentarer

 • Tina

  Lyder som et spændende kursus.
  Jeg håber I formår at blive ved med at kommunikere og spejle hinandens følelser/stemning.
  Mange skændes om alt muligt unødvendigt, nogle gange tænker jeg om fold keder sig og skaber misstemning.
  Livet er så meget mere værd end små bagateller.
  Hold jer på rette kurs og elsk hinanden, livet er for kort til andet:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Tina

   Det var et mega godt kursus, ja! Vi vil helt klart gøre vores allerbedste for altid at vedligeholde den gode kommunikation 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Siden sidst